Monday 13 February 2012

kek aiskrim


assalamualaikum sume

lama nya x update entry...sy bz sket....hkhukuhk....tp xpe...meh ubt kan hati tu ngan kek eskrim ni....fuhhh...sejuk je masuk tekak....

korang jgn risau kalo x de ring kek utk wat kek ni...sbb sy ada cara utk org cam kita ni...jenis x cukup alat baking...tapi sume nk buat...ekekkeke


memula sy bakar kek span dlm loyang 4 segi...senang nk tekap ngan loyang bulat nnti....resepi kek span ada kat sini....

resepi kek span..loyang 8x8x3

- 250g tepung gandum
- 1sdt baking powder
**ayak

- 5biji telur B
- 120g gula kastor
- 1sdt ovalette
- 50ml ssu segar / cair
- 1sdt esen vanila

- 50ml minyak masak

cara cara
- masukkan semua bahan kecuali minyak
- mix kan dengan kelajuan tinggi selama 15min
- masukkan minyak...gaul dengan spatula hingga sebati
- tuang dlm loyang yg dah dialas & griss pada dasar sahaja
- bakar suhu 170 api atas bawah...30min
- dah masak...sisip kan pisau...terbalikkan...biar sejuk atas redai




kek dah sejuk....simpan dlm peti ais sekejap...bg keras sket...bukan apa...kek span ni lembut sgt...cam ciz kek...ssh nk potong nnti...

dah simpan esbok tu...blh potong kek pada 3 layer....satu layer tu tekap kan loyang bulat atas nya...potong hati2 ngan pisau...

pas tu alas kan loyang ngan plastik...ltk kan sekeping kek bulat tu

pas tu potong panjang kek...utk letak bahagian tepi lak...cam dlm pic tu


dh siap ltk kek pada dasar & tepi loyang....masukkan aiskrim yg separa beku...ratakn sume tempat


tutup permukaan aiskrim tadi ngan sekeping lg kek bulat tu


kemudian ttup ngan plastik cam dlm gmbr ni...simpan beku dlm 3jam


keluarkan kek...lalukan pisau tepi loyang...kemudian terbalikkan...nmpk x plastik tu...tu la bahagian dasar loyang td...plastik tu tujuan nya nk memudah kan masa proses terbalikkan kek ni


dah siap terbalikkan...blh la deco ngan fresh cream yg dah dipukul kaku & kental....deco la sesuka hati nk wat cane pun...kendian ltk tmpt beku selama  8jam...baru blh potong

tujuan kita guna fc ni sbb nk simpan tempat beku....kalo guna butterceam...abis la keras kejung nnti cream tu...x gitu...hikhikhik....

bila kita guna fresh cream ni...mmg elok2 je...masa mkn tu rasa cam eskrim nya ada kat luar & dlm kek...sbb tekstur fc ni bila beku...mmg cam eskrim...


tgk la hasil lepas 8jam...sedapnyaa...ajaib nya kek span ni...mmg x keras...sbb tu la kna guna kek span...kalo kek lain mau kejung kek tu....nk mkn x blh


ni pulak lepas semalaman lg dlm esbok...lg firm....tp x berubah rasa kek..tetap sedap....nnti blh la try ek...step pun ada...senang lak tu

No comments:

Post a Comment