Tuesday 2 August 2011

donut & beger mesia



tembam gila kan donut ni...tak guna acuan ni tau....hehehhe...ni kali ke2 wat donut...tanya kak zuraina cane donut dia tembam...dia bg tips...x payah guna acuan...bulat2kan doh....biar naik...time nak goreng tu cucuk ngan jari kat tgh2 donut....jd le tembam cam ni...hehehhe...senang kan....


pic yg ni...wat donut utk kali ke3....hehehhe....warna pun dah makin cantik..kikiki...pun tips daripada kak zuraina.....pandai btl dia kan...hehehhe...tp kali ni try wat donut coklat 1/2...heheheh...bukan takat ank2...sy sendiri ngap smpai 2biji....hihihi...sedap pulak rasanya....



dalam pantang alma ari tu...1st time wat donut tnpa telur...msa tu alma baru 8hari....somi tolong watkan...sedapnyaaa....tapi resepi kali ni dari puteri tega...lagi sedap & gebu sangat....



beger mesia ni sangat le sedap....lembut & gebu....baru saya pasan...kalo nk wat pau goreng tu...resepi ni amat sesuai tau...sbb lembut je beger mesia ni....korang kna try.....bagus kan...1 adunan...dapat wat 4 jenis kueh, pizza, donut, pau goreng, beger mesia...haaaaaa...korang kna try tau

resepi nya cenggini....



- 500g gandum
- 1 peket mauripan 11g
- 200ml air suam
- secubit garam
- 1 biji telur
- 50g mentega
- 1 sdb shortening
- 2sdb ssu pekat
- 2 sdb gula pasir

cara cara
- air suam, gula dicampur ngan yis dlm bekas besar....kacau rata....biar yis berbuih
- gandum, ssu pekat, shortening, mentega gaul sebati ngan tangan
- yis dah berbuih, masukkan 1/2 tepung, telur garam, gaul ngan sudu 1 arah je
- masukkan 1/2 lagi gndum...gaul sebati smpai doh x melekat d tangan
- rehatkan doh 10-15min...nk lagi lama pun boleh....x nak rehatkan pun boleh....sy rehatkan sejam
- terap adunan...panaskan minyak...goreng


- donut dlm pic kat atas tu saya x guna acuan..tips daripada kak zuraina...dia kata bulatkan doh...rehatkan bg naik sekali ganda....time nk goreng tu....cucuk jari kat tgh2...dh boleh goreng...hehehe...jd le donut tembam...comeyy

***tips nk bg donut warna cantik.....masukkan minyak dlm kuali...terus masukkan donut...api kecik je....senang cite.....x payah tunggu minyak panas......masuk terus donut...sentiasa balik2 kan....nnti warna donut cantik...x de la jd donut negro...hehehheheh



- untuk piza...gelekkan nipis adunan...masukkan dlm loyang....rehatkan dlm 10min...bakar 1/2 masak...suhu 170...api atas bawah....
- kuakan, ratakan sos tomato...letak tuna atau apa saja....ttup nga cizz....bakar 20min



- untuk beger mesia...bulatkan doh...tekan leper sket....goreng...



haaaa...kan senang....satu adunan doh....boleh makan 4 jenis kueh...satu agi pau goreng...tp sy wat sbb tak tau...bila beger ni siap digoreng baru pasan...blh gak wat pau goreng ni...msti sedap....korang try la ye....sedap lak tu

No comments:

Post a Comment